Randki Orzechy – najlepsze i najgorsze rodzaje dla zdrowia

Orzechy mają wiele kształtów, kolorów i odmian. Od bardzo prostej do niezwykle wyszukanej prezentacji, orzechy są zdrową przekąską, którą można wykorzystać, aby zaspokoić apetyt na czekoladę, słone krakersy, a nawet lody. Orzechy mogą być spożywane bez dodatków, z dżemem, jako polewa do płatków śniadaniowych lub jako nadzienie do ciastek i ciast. Są to jedne z najbardziej wszechstronnych orzechów dostępnych w supermarkecie i są często używane również do gotowania. Tutaj przyjrzymy się różnym rodzajom i gdzie można kupić dobrej jakości orzechy.

Na początek spójrzmy na botaniczną definicję orzecha. Orzech to po prostu owoc składający się z twardej lub miękkiej łuski, zwykle zawierający ziarno, które jest zwykle jadalne. Pod względem kulinarnym i botanicznym każda odmiana orzecha, niezależnie od tego, czy jest orzechem, jest znana jako orzech, jednak w sensie botanicznym „orzech” oznacza tylko, że zewnętrzna skorupa nie otwiera się, aby odsłonić orzech. Przykładami tego są migdały, orzechy pekan, orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzechy brazylijskie i orzeszki piniowe.

Z punktu widzenia zdrowia orzechy są zdrowe, ponieważ zawierają białko, węglowodany, witaminy, minerały i błonnik. Są również bogate w potas i magnez, a niektóre badania sugerują nawet, że orzechy mogą pomóc w regulacji ciśnienia krwi i poziomu insuliny. Niektóre orzechy mają wyższą zawartość tłuszczu niż inne orzechy, więc wybór odmiany o niższej zawartości tłuszczu na te o większej zawartości tłuszczu pomoże uniknąć zatkania tętnic i przybrania na wadze. Orzechy zawierają również wiele przeciwutleniaczy, w tym dobrą odmianę obniżającą poziom cholesterolu. Migdały są szczególnie dobre, gdy zmieszane z oliwą z oliwek są pysznym smakołykiem na śniadanie.

Jeśli nie jesteś fanem orzeszków ziemnych lub innych rodzajów orzechów, oto niektóre z najlepszych i najgorszych rodzajów orzeszków dla zdrowia. Wszystkie orzechy nerkowca, z wyjątkiem gatunku brazylijskiego, są uważane za w porządku dla wszystkich. Są bogate w magnez, mają dobry błonnik i białko oraz są dobrym źródłem kwasu foliowego (witaminy z grupy B). Z umiarem olej z nerkowców może obniżyć poziom cholesterolu LDL i podnieść poziom cholesterolu HDL.

Orzechy to kolejna świetna opcja. Są bogate w tłuszcze nasycone, ale stosowane oszczędnie mogą być dla Ciebie dobre. Jeśli nie jesteś wielkim fanem orzechów, ale lubisz smak orzeszków ziemnych lub włoskich, rozważ zakup orzechów pekan. Dobrą zasadą jest poszukiwanie dwóch gramów białka na uncję porcji.

Za najlepszy wybór uważany jest rodzaj niesolony, surowy. Zawiera wyższy procent białka niż wersja w słoiku i ma mniej tłuszczu. Niesolone, prażone orzechy brazylijskie mogą mieć 80 kalorii na porcję, jedząc je prosto z lodówki. Smażone w piekarniku, okruchy krakersów i inne formy smażenia w głębokim tłuszczu mogą drastycznie zmniejszyć ilość zdrowego nienasyconego tłuszczu zawartego w orzechu.

Orzeszki ziemne są jednym z najgorszych rodzajów dla zdrowia, głównie dlatego, że Amerykanie spożywają zbyt dużo. Jedna uncja orzeszków zawiera pięć razy więcej sodu niż jedna łyżka soli kuchennej. Jeśli lubisz jeść orzeszki ziemne na kanapkę lub przekąskę, lepiej kup niesolone orzeszki ziemne, a nawet organiczne orzeszki ziemne. Sód występuje we wszystkich postaciach orzeszków ziemnych, nawet tych wodnistych, prażonych.

Tłuszcze nienasycone są niezbędne dla zdrowia człowieka i nie przyczyniają się do niezdrowego przybierania na wadze. Nieprzetworzone orzechy są bogate w białko, które dostarcza mnóstwo energii i jest budulcem beztłuszczowej masy mięśniowej. Kupując ten rodzaj białka w formie odżywki, szukaj na etykiecie, która wskazuje, że zawiera on do 15% całkowitej zawartości, co oznacza, że ​​w każdej porcji otrzymujesz pełnowartościowe białko.