Randki Kofeina i mózg

Kawa jest aromatycznym, ciemnym, mocnym napojem parzonym z prażonych wiśni kawowych, prawdziwych nasion niektórych gatunków kawy z zielonych drzew kawowych. Wszystkie inne owoce również powinny być przetwarzane z surowego źródła na przetworzony, suszony produkt, niepaloną, zieloną kawę; użyte wiśnie kawowe są wynikiem zapylenia krzyżowego dwóch różnych gatunków kawy. Prażenie wiśni kawowych tworzy bogaty aromat i smak. Proces udostępniania zielonych ziaren kawy do produkcji komercyjnej doprowadził do obecnego globalnego szaleństwa kawowego.

Od wieków napój kawowy cieszy się popularnością na całym świecie, aw historii przyniósł wiele pozytywnych korzyści jako ulubiony napój. Przez niektórych często służy jako symbol statusu i jako środek pobudzający dla osób cierpiących na bezsenność lub depresję. W rzeczywistości wiadomo, że jest to jeden z najlepszych środków zaradczych natury.

Ostatnie badania naukowe wykazały, że regularne picie kawy może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca i zmniejszyć ryzyko wielu nowotworów, zwłaszcza tych obejmujących układ trawienny, okrężnicę, pęcherz, trzustkę i żołądek. Osoby pijące kawę rzadziej cierpią na choroby serca. Wykazano, że osoby pijące kawę rzadziej cierpią na raka pęcherza moczowego i jelita grubego. Osoby pijące kawę rzadziej chorują na raka przełyku, a także raka żołądka i trzustki.

Zielona kawa zawiera szereg przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze to substancje odpowiedzialne za usuwanie z organizmu wolnych rodników i innych szkodliwych toksyn. Nasze ciała mają tendencję do wytwarzania przeciwutleniaczy, gdy jesteśmy narażeni na toksyny lub uszkodzenia, takie jak zanieczyszczenie powietrza lub wody lub promieniowanie słoneczne. Obecność kofeiny w ziarnie kawy oddziałuje z tymi wolnymi rodnikami, co przyspiesza starzenie się organizmu. Uważa się również, że kofeina stymuluje układ odpornościowy. Dlatego ludzie mniej się męczą i są w stanie lepiej oprzeć się chorobom, takim jak rak i choroby układu krążenia.

Kawa Arabica zawiera mniej kofeiny niż kawa z ziaren arabiki. Oznacza to, że pijący kawę mogą otrzymać taką samą ilość kofeiny, jaką otrzymaliby z jej odmiany, nie martwiąc się o skutki uboczne kofeiny. Niektóre badania naukowe wykazały, że kawy Arabica zawierają więcej przeciwutleniaczy niż kawa uprawiana w Afryce, która jest najczęściej uprawianą kawą. Dlatego kawa arabika jest lepsza dla twojego zdrowia.

Osoby pijące kawę z kofeiną są nieco bardziej narażone na rozwój zespołu cieśni nadgarstka. Ten stan powoduje ból i obrzęk dłoni i nadgarstków. Nie ma jednak dowodów na związek kawy kofeinowej z rozwojem cieśni nadgarstka. Wykazano, że umiarkowane spożycie kofeiny jest bezpieczne dla ludzi.

Drugie badanie, w którym analizowano wpływ kofeiny na funkcjonowanie mózgu, zostało przeprowadzone przez niezależny zespół badawczy w Europie. Zespół ten przyjrzał się związkowi między spożyciem kawy a pomiarami pamięci roboczej, a jego wyniki były zgodne z wynikami pierwszego badania. Stwierdzono, że osoby, które piły kawę, miały znacznie większe prawdopodobieństwo wystąpienia słabej pamięci roboczej niż osoby, które kawy nie piły. Wzrost prawdopodobieństwa posiadania słabej pamięci roboczej może odzwierciedlać fakt, że kofeina spowalnia pracę mózgu.

Istnieje wiele innych potencjalnych korzyści płynących z kawy, ale te dwa badania dostarczają jak dotąd najsilniejszych dowodów. Badania te pokazują, że kawa może być potencjalną przyczyną zarówno cukrzycy typu 2, jak i raka jelita grubego. Jednym z możliwych powodów jest to, że kawa zawiera substancję chemiczną zwaną trigoneliną, która jest blisko spokrewniona z tyraminą, która jest jednym z głównych związków występujących w antydepresantach. Inne badania pokazują, że osoby pijące kawę częściej cierpią na choroby układu krążenia i chorobę Alzheimera. Wzrost częstotliwości udarów może być również spowodowany chemikaliami zawartymi w kawie. Możliwe, że substancje chemiczne zawarte w kawie mogą wchodzić w interakcje z innymi związkami i zwiększać ryzyko udaru mózgu lub chorób serca u osób, które są już bardziej narażone na te choroby.