Randki Pokarmy obniżające poziom cholesterolu

Cholesterol jest ważnym elementem strukturalnym błony komórkowej wszystkich zwierząt. Cholesterol jest cząsteczką lipofilową, substancją rozpuszczalną w tłuszczach, która może rozpuszczać się w wodzie. Cholesterol jest również biosyntezą przez wszystkie tkanki zwierzęce i jest integralną częścią błon komórkowych zwierząt.

Statyny to klasa leków obniżających poziom cholesterolu. Działają poprzez ograniczenie syntezy cholesterolu. Statyny obniżają również wysokie ciśnienie krwi i inne zagrożenia sercowo-naczyniowe. Regularne przyjmowanie statyn zmniejszy ryzyko poważnych problemów z sercem.

Badania krwi to pierwszy krok w diagnozowaniu stanu. W badaniu krwi krew jest pobierana z głównych naczyń ciała. Są to naczynia, które transportują bogatą w tlen krew do wszystkich narządów. Wyniki testu pokażą, czy do narządów dociera wystarczająca podaż tlenu, czy też jest ona niewystarczająca.

Drugim krokiem w diagnozowaniu choroby wieńcowej jest identyfikacja czynników związanych ze stylem życia, które sprzyjają zdrowiu serca. Oznacza to identyfikację żywności o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych, rafinowanych węglowodanów i składników odżywczych obniżających poziom cholesterolu, takich jak produkty mleczne, ryby i drób. Aby zmniejszyć ryzyko choroby wieńcowej, należy ograniczyć spożycie tłuszczów nasyconych i pokarmów obniżających poziom cholesterolu. Zamiast tego powinieneś jeść więcej produktów, które są zdrowe dla serca i obniżają poziom cholesterolu. Należą do nich warzywa, owoce, rośliny strączkowe, nasiona, orzechy i niskotłuszczowe produkty mleczne.

Nagromadzenie cholesterolu w tętnicach może być spowodowane wieloma czynnikami. Czasami jest to wynikiem wysokiego poziomu niektórych hormonów. Innym razem jest to spowodowane nagromadzeniem tłuszczu. Cholesterol jest zwykle spowodowany gromadzeniem się substancji bogatych w cholesterol na ścianach tętnic, które następnie twardnieją w płytkę nazębną. Pozostawiona bez kontroli, ta płytka może zwapnieć i stać się gruba i lepka, a ostatecznie przebić się przez ściany tętnic.

Aby zmniejszyć gromadzenie się cholesterolu i zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, najważniejszym krokiem jest zwiększenie aktywności fizycznej. Aktywność fizyczna stymuluje wątrobę do usuwania z krwiobiegu nadmiaru trójglicerydów i cholesterolu. W połączeniu z suplementem zawierającym lipoproteiny o niskiej gęstości (HDL), aktywność fizyczna może pomóc Ci schudnąć. Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Illinois w Chicago wykazało, że mężczyźni z nadwagą, którzy uczestniczyli w codziennej aktywności fizycznej, mieli znacznie mniej tkanki tłuszczowej niż ci, którzy nie uczestniczyli w aktywności fizycznej.

Oprócz aktywności fizycznej, możesz również znacznie obniżyć poziom cholesterolu poprzez modyfikacje diety. Niektóre pokarmy mają wyższą zawartość cholesterolu niż inne. Te „olesterogenne” produkty spożywcze obejmują produkty mleczne, takie jak ser, lody i mleko, jajka, kurczaki, mięso i ryby. Inne produkty spożywcze o wysokiej zawartości cholesterolu to czekolady, niektóre tłuszcze, takie jak margaryna, orzechy i pasty, niektóre rodzaje alkoholu i rafinowane oleje roślinne, takie jak olej sojowy i szafranowy. Zmniejszenie spożycia tych produktów lub zastąpienie ich zdrowszymi alternatywami może znacznie zmniejszyć spożycie cholesterolu.

Jeśli chcesz schudnąć, kontrolować poziom cholesterolu i poprawić ogólny stan zdrowia, postępuj zgodnie z zaleceniami American Heart Association, aby prowadzić zdrowy tryb życia, zdrowy dla serca. Oznacza to, że co 5 lat powinieneś rozpocząć aktywny tryb życia, który obejmuje utrzymanie prawidłowej wagi, rzucenie palenia i unikanie nadmiernego spożycia alkoholu oraz stosowanie zbilansowanej diety o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych i obejmującej umiarkowane spożycie owoców, warzyw, błonnika, i produkty pełnoziarniste. Powinieneś również regularnie sprawdzać poziom cholesterolu, ciśnienie krwi, poziom cukru we krwi i krzepliwość krwi. Twój lekarz może również zalecić inne opcje radzenia sobie z objawami, takie jak kwasy tłuszczowe omega-3 znajdujące się w łososiu i innych rybach.

American Heart Association sugeruje, aby unikać wszystkich tłuszczów trans i zamiast nich używać produktów o niskiej zawartości tłuszczu i cukru. Co więcej, zastąp niektóre zwykłe produkty żywnością o niższej zawartości cholesterolu, taką jak chleb pełnoziarnisty i produkty, takie jak brązowy ryż. Tłuszcze trans, znajdujące się w ciastkach, gotowych do spożycia płatkach zbożowych, fast foodach, chipsach, produktach w puszkach i gotowych posiłkach, są jeszcze silniej powiązane ze zwiększonym poziomem cholesterolu. Zamiast tego jedz chude mięso i niskotłuszczowe produkty mleczne, a także niskotłuszczowe produkty pełnoziarniste i wybieraj chude białko z drobiu, ryb i jaj zamiast przetworzonej żywności.

Innym sposobem na obniżenie poziomu cholesterolu jest dodanie do diety większej ilości rozpuszczalnego błonnika, takiego jak otręby owsiane i babka płesznik. Wykazano, że oba te rodzaje błonnika pomagają obniżyć poziom cholesterolu poprzez ograniczenie czasu, jaki organizm spędza na przetwarzaniu żywności. Jednakże, ponieważ zbyt dużo błonnika pokarmowego może być szkodliwe dla układu pokarmowego, dobrym pomysłem jest skonsultowanie się z lekarzem przed dodaniem błonnika rozpuszczalnego do diety.